Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

Правила безпечного користування соціальними мережами – поради кіберполіції

Сьогодні, 30 червня, у Всесвітній день соціальних мереж кіберполіція нагадує про основні схеми зловмисників та надає рекомендації, як не потрапити на їхній гачок.

Окрім безлічі можливостей і переваг, існує ряд загроз, пов’язаних із використанням соцмереж. Зокрема нерідко зловмисники діють за схемою «друг просить у борг». У такому випадку, зламавши акаунт користувача, шахраї розсилають прохання про позику, поповнення мобільного рахунку. Іноді розміщують інформацію про фейкові збори грошей на лікування. Якщо друзі просять гроші через соцмережу – варто зателефонувати та перевірити інформацію.

Також поширеним є продаж неіснуючих товарів у соцмережах. Як правило, в таких випадках аферисти вимагають передплату за товар, однак після отримання грошей – блокують покупців.

Хакери у соцмережах можуть поширювати фішингові посилання, зокрема для збору інформації про банківські картки і подальшого привласнення грошей, а також отримання авторизаційних даних акаунтів.

Для безпечного використання соцмереж радимо:

- не нехтувати двофакторною автентифікацією – це найкращий захист для Інтернет-акаунтів;

- використовувати складний пароль, різний для кожної соцмережі;

- не заходити до акаунтів з чужих пристроїв;

- ніколи не пересилати приватні фото або фотокопії документів: у разі зламу –ці дані опиняться у зловмисників;

- не переходити за сумнівними гіперпосиланнями;

- не поширювати протиправний контент;

- для онлайн-шопінгу використовувати перевірені ресурси та надавати перевагу післяплаті.

Громадянам також варто пам’ятати, що представники соцмережі ніколи не писатимуть в особисті повідомлення, а лише на пошту, вказану при реєстрації.

Департамент кіберполіції Національної поліції України