Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

Рада підтримала посилення захисту дітей від сексуального насильства

Сьогодні, 18 лютого, народні обранці ухвалили довгоочікувані законодавчі зміни, які суттєво посилять захист від сексуальної експлуатації дітей як найуразливішої категорії населення.

В результаті прийняття ініційованого у тому числі МВС Закону щодо імплементації в українському законодавстві положень Ланцаротської конвенції для оперативників Кіберполіції максимально спрощується практичний аспект виявлення, документування та кримінального переслідування злочинців, які виробляють та розповсюджують насильницький контент за участю дітей. Законодавчі новели в результаті дозволять уникати безкарності для такої категорії злочинців.

Варто відзначити, що провідні експерти працювали над розробкою законопроекту на майданчику МВС. Законодавчі ініціативи, з-посеред іншого, стали реакцією на надзвичайну складність збирання доказів та доведення злочинного умислу в судах у справах стосовно сексуальної експлуатації та насильства щодо дітей. Недосконалість законодавства, що раніше фактично дозволяла завантажувати такий контент для «власних потреб», давала змогу стороні захисту під час судового процесу тиснути на відсутність злочинного умислу в діях підзахисних.

Хоча це питання виносилося на розгляд двох попередніх скликань Верховної Ради, однак відповідні законодавчі зміни були ухвалені тільки тепер. Цьому сприяло залучення до розроблення законопроекту №3055 широкого кола стейкхолдерів, зокрема кіберполіцейських, фахівців МВС та інших центральних органів виконавчої влади, експертів – криміналістів з науково-дослідних установ МВС, а також міжнародних партнерів та неурядових організацій. Доволі ефективною виявилася також адвокаційна кампанія щодо просування зазначеного законопроекту, яка передбачала проведення круглих столів та експертні обговорення з профільними фахівцями та депутатським корпусом.

За результатами проведеної фахівцями Ради Європи та ОБСЄ експертизи законопроєкт № 3055 повністю відповідає вимогам Ланцаротської конвенції, що дозволить Україні виконати свої міжнародно-правові зобов’язання.

Департамент комунікації МВС