Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

Кіберполіція викрила хакера у зламі більше двох тисяч комп’ютерів українців

Загалом, встановлено, що хакер за час своєї діяльності отримав несанкціонований доступ до тисяч серверів потерпілих з понад 100 країн світу. Отримані інструменти він використовував як для продажу даних, так і для отримання доступу до банківських акаунтів та платіжних систем.

Працівники Слобожанського управління кіберполіції встановили причетність до такої діяльності 29-річного мешканця Харкова. Чоловік з 2018 року займався зламом  віддалених серверів для подальшого продажу отриманої незаконним шляхом інформації.

Для залучення клієнтів, він розміщував на спеціалізованих сайтах та форумах оголошення щодо продажу доступів до віддалених серверів. Для оплати таких послуг використовувалися російські електронні платіжні системи.

Працівники кіберполіції провели декілька обшуків за адресами, де проживав хакер. За результатами було вилучено комп’ютерну техніку, гроші та зовнішні носії інформації. Під час попереднього огляду техніки кіберполіція виявила активні сесії та перелік зламаних серверів з обліковими даними доступу до них.

За даним фактом триває досудове розслідування, кваліфіковане за ч. 2 ст. 361 (Несанкціоноване втручання в роботу комп'ютерів, автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку) КК України. Зловмиснику загрожує до 6 років ув’язнення.

Для того, аби вберегти свої дані від стороннього втручання, кіберполіція радить:

• встановлювати актуальні оновлення операційної системи;

• використовувати антивірусні програми та постійно оновлювати їх;

• використовувати виключно ліцензійне програмне забезпечення;

• не використовувати стандартні паролі. Використовувати лише надійні паролі (під час їх створення варто використовувати букви, числа та символи);