Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

У Харкові кіберполіцейські ліквідували шахрайський call-центр: ошукали людей на мільйон гривень

Зловмисники видавали себе за працівників банків та «поліцейських» і випитували у громадян дані про банківські рахунки. Отримавши відомості – виводили гроші.

Схему шахрайства викрили співробітники управління протидії кіберзлочинам в Харківській області спільно зі слідчим відділом Харківського районного управління поліції.

Встановлено, що троє місцевих жителів залучили до роботи близько 40 операторів, для яких розробили детальні інструкції шахрайських дій. На хакерських форумах вони купували бази даних клієнтів банків, яким телефонували працівники call-центру під виглядом працівників фінустанови. Громадянам повідомляли, що з їхньої банківської картки нібито здійснюються підозрілі транзакції або про те, що надійшла заявка на зміну фінансового номера. Оператори також запевняли потерпілих, що інформацію про нібито шахрайські дії буде передано до місцевої поліції.

Після цього інший працівник call-центру телефонував уже під виглядом поліцейського. Для переконання потерпілих зловмисники використовували «sip-телефонію» та підміняли номери на ті, що були вказані на офіційних сайтах поліції. Псевдополіцейський повідомляв, що для блокування шахрайських дій необхідно повідомити йому код із SMS-повідомлення. Як тільки громадяни називали код – зловмисники викрадали гроші з банківської картки потерпілого. 

За попередніми підрахунками, загальна сума збитків становить мільйон гривень. 

В офісі, де розташовувався сall-центр, працівники поліції провели обшук. Вилучено понад 40 комп’ютерів і таку ж кількість телефонів. Обшуки проводилися із залученням працівників полку поліції особливого призначення поліції Харківщини. 

Фігурантам оголошено про підозру за ч. 3 ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України. Підозрюваним може загрожувати до восьми років позбавлення волі. Вирішується питання щодо обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Слідчі дії тривають.

Процесуальне керівництво здійснює Харківська окружна прокуратура.

Департамент кіберполіції Національної поліції України